Svar på spogsmål!

Her kommer svarene, etter lang tid!

– Hvor på UiO holder Japansk-klassen til? (driver og leter litt etter hybel her :p)
 Japansk klassen holder til på blindern!

– Hva vil du anbefale de som vil studere Japansk på UiO å gjøre i Oslo relatert til studie?
Det vet jeg faktisk ikke. Det beste hadde vel kanskje vært å finne seg en jobb i Japan. For det er desverre veldig få jobber i Norge hvor du kan bruke Japansk. Så jeg vet egentlig ikke.

– Samme som over, bare i Japan ;o)
Nå er det jo også sånn at det ikke er kjempe lett å få jobb i Japan, men det har blitt enklere de siste årene. Fordi Japan har samme problem som oss i Norge; for lavt antall barn som blir født.
Men jeg vet det finnes noen selvskaper i Japan som er norske osv. Men det finnes nok alltid noe man kan gjøre i japan, men da bør man studere noe mer enn bare språket. Markedsføring, økonomi, informatikk osv.

– Om du kunne vært etterpåklok og hatt tidsmaskin, hva ville du anbefalt deg selv å gjøre innenfor Japansk?
Hmmm… Jeg tror jeg ville ha tatt en annen bachelorgrad enn språk, men hvor jeg kunne velge japansk i tillegg. For da kunne jeg hatt en bedre bachelorgrad enn det jeg kommer til å ende opp med. Og jeg skulle gjerne startet å studere japansk enda tidligere enn jeg gjorde. For da ville jeg kunne enda mer i dag.

-Fant du noen gang ut om han med den sinnsykt kule tatoveringen (Tomo?) var med i Yakuza sånn som du lurte på i en tidligere post?
Hehe, ja. Tomo er ingen Yakuza. Bare en skjønn Japaner som gjerne vil skille seg litt mer ut enn andre japanere.

-Er Jay fra Korea da altså?
Ja det stemmer. Sør-Korea.

-Begynte dere som utvekslingsstudenter i Japan begge to?
Jay kom hit i mars 2010. Så han hadde vært her en stund før jeg kom. Så, ja.

-Har du noen gang skrevet om hvordan dere møttes, kommer du til?
Mmm.. Jeg liker som regel ikke å skrive så mye om kjærlighetslivet mitt, fordi de alltid tar slutt. Så derfor har jeg egentlig ikke turt å skrevet så mye om det. Men, han så meg på skolen, ville ha nr mitt, sendte meg litt tekstmeldinger- hvor av jeg syntes han var en innpåsliten koreaner. Sendte meg godteri via andre mennesker, laget mat til meg, kom å hentet meg på stasjonen sent på kvelden og fulgte meg hjem. Han gav seg bare aldri. Så bukket jeg under til slutt da. Æsj ;P

-Kanskje et litt personlig spm, og jeg skjønner om du ikke vil svare. men hva tenker du om deg og Jay når du drar tilbake til Norge og fremtiden in general?
Haha, jeg liker ikke å tenke så mye på det. For de siste forholdene der jeg tenkte på at alt skulle gå bra osv, tross avstand, så gikk det rett i dass! Jeg er en litt vanskelig frøken å ha med å gjøre. Blir fort lei, gir fort opp, og er litt egoistisk når det kommer til å dele meg selv litt for lenge med noen. Jeg har nok litt forholdsangst når det kommer til forhold som kanskje kan vare en stund.
Men så langt har vi vel egentlig bare bestemt oss for at vi tar ting som de kommer og ser hva som skjer. Siden man aldri vet hva som skjer med meg, og hva jeg bestemmer meg for. Jeg er mer en jente som vil satse på drømmer enn kjærlighet. Men om det skulle skje et under, og han greier å holde på meg lengre enn to år, så skal jeg skal jeg hvertfall ikke bo i Korea! Så da får han ta til takke med å leve i vikinglandet. Haha, jeg er en bitch.

-Favorittfilm?
Lord of the rings? :D

-Beste øyeblikk du har opplevd i Japan så langt?
Oi… Det var vanskelig… Mmmm, det er så mange øyeblikk som har vært bra i Japan. Jeg tror jeg må velge å si at det beste øyeblikket i Japan, var første gang jeg kom til Japan og så alt som var å se den gangen. Naturen, templene, folkene osv. Da var alt helt nytt og kjempe spennende, i og med at jeg var på ferie. Ferie i Japan er et magisk eventyr, bo i Japan er en spennende og annerledes tilværelse men med vanskligheter for å vende seg til ting som er annerledes.

-Når ble du og Jay sammen?
I følge Jay ble vi sammen den 29.Oktober 2010. Jeg måtte faktisk spørre om dette, for jeg husker ikke sånn. Haha, jeg er virkelig ikke romantisk av meg i det hele tatt.

-Har du tips til en fersk bruker av tegnebrett?
Ja, bruk brettet hver dag i minst en time. Etterhvert kommer du til å føle deg veldig trygg på å bruke det. Og jeg tviler på at du noensinne vil gå tilbake til å bruke mus igjen.

-Favoritt mat?
Dette er skikkelig kjedelig norsk; Taco.
Men hvis jeg måtte velge noe annet; Yakiniku
-Hvilken start-pokemon foretrekker du? Charmander-bulbasaur eller squirtle ?
Det er skikkelig lenge siden jeg har spilt Pokemon. Men jeg trooor jeg likte å starte med bulbasaur.
-Fan av final fantasy? Er final fantasy big i Japan?
Ja og ja til begge deler. Jeg tror alle japanere vet hva Final Fantasy er. Håper jeg!

-Hvem av dine venner som har to i-er i navnet sitt rett etter hverandre vil du si at er den aller aller kuleste og peneste og mest sexy av dem alle?
MIINA! Elsker deg også Miina!

– Studerte du japansk før du reiste til Japan? Og reiste til Japan for å studere språket videre?
Ja. Jeg startet selvstudie før jeg begynte på universitetet i Oslo. Og studerte vel japansk i 1-2 år før UIO, men jeg var ikke særlig flink egentlig, og hadde først startet me en super gammel lærebok som ikke forklarte gramatikk i det hele tatt. Så studerte jeg videre på universitetet, i ca et år før jeg så dro til Chiba, Japan og studerte japansk der i 5 månder.

Tror jeg må fortelle en liten historie her; De fleste vet jo at, det er ikke så vanlig å studere japansk, sant? Da jeg bodde i Tromsø, jobbet jeg på et senter, og når jeg stod bak kassen og det ikke var noen mennesker i butikken pleide jeg å ha en liten puggeblokk hvor jeg pugget ord osv, mens jeg ventet. Så kom secutiry vakten bort til meg og så hva jeg holdt på med.
“Åja, studere du også Japansk?”  
“Også…?”
“Ja, det er en annen jente her, i en annen butikk som gjør som deg, sitter her og skrive de der tegnene og studere japansk”
Da ble jeg helt satt ut. For hva er sannsyligheta for det?! Vel uansett, jeg dro til butikken hvor den andre personen jobbet og fikk snakket med henne da. Og hun hadde studert japansk en stund og alt var bare helt lol og tilfeldig! Så ble vi gode venner, og studerte sammen, og dette var historien om hvordan jeg ble kjent med Karrochan!
Noe tips til å øve med å tegne realistiske tegninger? Tegner litt realistisk, men føler meg mye tryggere på å tegne dyr enn mennesker. x)
Jeg tror det beste du gjør er å tegne fra virkeligheten, tegne fra bilder og magasiner og kanskje det beste tipset; Finne en kunstner du liker, som tegner mennesker, og kopier slik de gjør det. Man lærer faktisk masse av å kopiere andre kunstnere for å øve seg. Jeg gjorde det masse da jeg var rundt 15.

-Random spørsmål: har du noen gang sakt noe feil på japansk, slik at det ble helt feil? Noe skikkkelig flaut, mener jeg. xD
Jeg greier som regel å dumme meg ut på norsk også, så ja- tror jeg kan si jeg har det. Men jeg kommer ikke på en spesiell episode egentlig. Men jeg kan fortelle en historie om Jay. Da han først kom til Japan, lærte kompisen hans han at; Når man skal si at man er tjue år i Japan, så sier man ikke “tjue” men “Penis”. Og siden Jay ikke kunne mye Japansk, så trodde jo han på vennen sin, han. Det skulle han ikke gjort. Så da Jay dro i kirka her i Japan, så spurte presten på Japansk hvor gammel han var, og Jay svarte “Penis”… Omg.

-Hva er det flaueste du har gjort/støtt på eller det rareste du har sett mens du har vært i Japan?
Det flaueste skjer hele tida. Alle disse japanerne som har snakka med meg, husker meg fordi jeg ser annerledes ut, men jeg husker ikke dem. Og da spørr jo de om jeg husker dem da, og så blir det en sånn pinlig; Neeeei, ikke egentlig.
Så blir de snurtne å går. Javell, så skaff dere mer gjenkjennelige ansikter og bedre navn da, så skal jeg huske det.

Det rareste jeg har sett…? Hmmm, det må være random japanere som plutselig finner på å danse midt på gata bare fordi et orkester eller band står å spiller en sang. Veldig facsinerende!

-Hva kaller du guttevennene dine? -san? -kun?
Når man blir venner, så kutter man ut “san” og “kun”. Jeg bruker bare “san” til folk jeg ikke kjenner så godt. Og jeg er faktisk ikke helt sikker på “kun”. Tror det kan sies til folk som er yngre enn deg. Og kanskje mellom gutter? Jeg vet faktisk ikke. Har aldri tenkt så nøye over det. Men jeg skal spørre litt rundt.

-Hvis du kunne bo et sted i Zelda-universet (alle stedene i alle spillene du har spilt å velge mellom), hvor ville det ha vært?
Da tror jeg at jeg ville valgt å bo i enten Kokiri Forest eller Lon Lon Ranch. Kokiri Forest er litt langt unna byen og markedene, så det er et minus. Men de har masse skog og vann og vakkert lanskap, som er et pluss. Lon Lon Ranch ligger midt i mellom, og har hester, så det er supert! Kakariko Village er nok ikke så ille heller.

Hva er din favoritt-karakter fra Ocarina of Time?
Nabooru!
-Drømmer du om heftig yaoi-action mellom Link og Dark Link?
Haha, nei. Egentlig, så tror jeg at etter at Link reddet hele verden, så endte han opp med å drikke for mye Lon Lon melkeøl, få melkeølmage og prøve seg på alle damene han så. Det var jo ikke mer å gjøre i Hyrule. Så han kjeder seg nok litt!
-Tror du Ganondorf bare trenger litt kjærlighet, og så gir han opp å ta over verden?
Jeg tror Ganondorf trenger å bli grisebanka av en dame, jeg. Sånn at han skjønner at han ikke er så kul likevel. Kan personlig ta meg av det.

-Har du filmer og spill som du vil anbefale til oss lesere av bloggen? Litt i forskjellige sjangre tenker jeg da.
Filmer; Alt som har med fantasy og middealder å gjøre. De er nesten alltid verdt å få med seg. Og spill, der går det desverre bare i Final Fantasy og Zelda.
Når det kommer til bøker; The sword of Truth- serien. Ufattelig bra bøker! Var helt besatt av den bokserien.

-Hvordan er det å shoppe klær i Japan? Har hørt rykter om at en normalvektig nordmann plutselig er en kjempe om han går tom for klær i Japan.. Kjekt å vite om man plutselig skulle flyte i land som skibbrudden der, for eksempel.
Det er ikke helt enkelt å kjøpe klær i Japan. I Norge er jeg Medium men i Japan er jeg L (Men første gang jeg var i Japan, var jeg Small i JAPAN, kan vi spole tilbake til da kanskje?). Det som er det store problemed med japanske klær er faktisk skuldrene. De er så utrolig smale over skuldrene her, og har kjempe tynne armer. Så det er det verste, vil jeg nok si. Og rundt hoftene. I Korea passet jeg faktisk M, da. De er litt større i Korea enn Japan.
-Er japanere like hysteriske som de virker på TV?
JA! De hyler gjerne masse når de ser deg også.

-Har japanere fancye hjem (tenker på at de har rosa stekepanner og andre kule ting, de burde jo gidde å pynte husene sine), eller er de alle ganske “nøytrale”, med sånt lite bord, skyvevegger o.l. som man ser på anime?
Det varierer veldig fra hus til hus. Noen vil være mer “amerikaniserte” og ha en blanding av japanske hjem men med moderne stil. I disse hjemmene, er det som regel et rom som er et japansk rom. Med tatami matter, skyvedører osv. Og her ender de som regel opp med å drikke te osv.
Men jeg tror de fleste hus har små bord. Det er ikke så vanlig enda, å sitte på stoler ved et bord og spise og sånn. Men det blir nok mer og mer vanlig. Men husene er små, så de må fremdeles tenke på å spare plass i huset, så det er viktig med litt fleksible små bord som kan flyttes rundt osv.
-Har du vært på Ghibli-museet?
Ja, det var kjempe awesom! Anbefaler folk å dra dit om dere drar til Japan. Koster bare 70 norske kroner.
-Nevn de 5 tingene du liker best med Japan!
Alle festivalene som er på de forskjellige årstidene.
Høfligheten og respekt for naturen som japanere har i seg.
Muligheten til å synge karaoke eller gjøre andre sosiale ting sammen.
Om du bestiller bøker fra amazon, blir de levert på døra di. Ofte dagen etter du bestilte.
At det er varmere enn Norge!
-Og omvendt, de 5 tingene du liker minst..!
At japanere sjelden har egne meninger
At reglene alltid må følges
Studie-opplegget på japanske skoler og universiteter.
Vanskeligheten med å få seg jobb i Japan fordi man er utlending.
At Japanere syns Justin Bieber er søt.

-Hva er planen etter at du har fullført japanskstudiet? Vil du bruke språket til noe og eventuelt bo i Japan?
Den dagen jeg vet hva jeg skal gjøre, da skal jeg synge en sang for alle som leser denne bloggen. Kunne godt tenkt meg å bo i Japan i 1-3 år. Og håper jeg kan bruke det til noe. Må sørge for at jeg blir venn med ALLE  japanerne i hele Oslo!
-Kunne du noe japansk før du begynte på studiet, og hvor tøft er egentlig et slikt studium?
Ja. På universitetet i Oslo er det hardt. Det er mye å lære på kort tid. Så du må virkelig ha selvdisiplin for å greie dette. Og det er ikke bare å “hoppe over” å studere dette, alt må studeres. Skal man gjøre noe, må man gjøre det skikkelig.

– I en zombie-apocalypse: Weapon of choice?
Siden jeg er så lav, så tror jeg at jeg trenger et spyd for å kunne ta knekken på, som for meg er, kjemper. Uten et spyd, er jeg død for lenge sida!

– Har du noen drømmer som du får igjen og igjen?
Nei. Om jeg drømmer en drømm mer enn 2 ganger, annser jeg dette som et mareritt og tar saken i egne hender. Så da avslutter jeg drømmen i våken tilstand. Om jeg drømmer at noen dreper meg hele tiden, tenker jeg mens jeg er våken at jeg dreper dem. Og da drømmer jeg aldri de drømmene igjen. Fantastisk!

– Favoritt maleri du har laget?
Oi… Hmmm… Må være dette oljemaleriet som henger på veggen hjemme hos oldemor;

-Skal Jay og du tilbake til Japan etter at dere her vært i Korea? eller hjem til Norge?
Neida, vi dro tilbake til Japan. Om jeg hadde dratt hjem til Norge, ville nok Jay ha dratt hjem til Korea.

-Har du kommet deg ut av Japan?
Var ute en liten stund ja.

-For meg virker det som om det nå er et land uten styring – har de gitt opp liksom…på en måte?
Jeg tror ikke de har gitt opp. Japanere gir aldri opp. Et dagligbasis ord de bruker er “ganbarimau” som betyr; “kjemp”. Det siste landet som ville gitt opp, er Japan.

-Hvor skal alle dra…Og tragisk å lese at de bruker uteliggere og barn i jobb ved reaktorene… Er det mye ei fjær til ti høns i alle “historiene” vi får servert i f.eks VG fra Japan?
Ja, jeg vil si at VG overdriver helt sykt. Alle i Europa overdriver. Det er ille, men ikke så ille som alle skal ha det til. Jeg regner med at avisene tjener masse penger på dette også. Det er såkalte “Spennende teamer”.

 

Ja, og det var svarte på spørsmålene deres. Morsomt å svare dere! Selv om jeg sikkert ikke
har svart godt nok på alle spørsmålene. Men det er bare å spørre om det skulle være noe.

About wictorianart

Freelance artist and photographer based in Oslo, Norway. Mainly doing character design, concept art, illustration and wedding photography.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Svar på spogsmål!

 1. Miina says:

  høhøhø det hadde jeg jo aldri gjettet daaa! :D :D savner deg <3

  når det gjelder dette med san og kun osv. bruker jeg å legge til kun på navn hvor det passer godt, som at jeg ofte sier take-kun, for ellers blir det jo så jævlig kort XD ellers så bruker jo jeg chan på alle gutta siden alle er jo yngre enn meg.

  men ja, tror også kun er litt mer formelt. san blir så voksent, men kun ville jeg nok sagt til de fleste gutter uten at det burde vært noe problem.

 2. Karoline says:

  Åååh, det er fremdeles så sinnssykt LOL til de som bruker VG som en troverdig kilde, og tror at barn og uteliggere kan jobbe på et atomkraftverk?? Det er lov å tenke litt selv, men skjønner at de som ukritisk leser VG kanskje har vanskelig for det.

  Gleder meg skikkelig til å komme tilbake til Japan nå, altså, spesielt etter å ha lest de fem tingene du liker best med landet ^_^ Glær mæ, glær mæ. Håper vi ses der nede snart <3

 3. Takk for svar :) Du får ha lykke til på jobb nå fremover ;) Går fint ^^,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s