Livet som halvt Japansk

I visuell antropologi denne uken, har vi lov å velge frie emner å skrive om på bloggen som tilhører kurset vi tar. Så jeg har altså valgt å skrive om halve japanere, ettersom det alltid har vært en stor interesse for meg. Og jeg har alltid lurt på hvordan det er å være halvt Japansk. Så da får dere også vite litt om det, denne gangen.

Yoshi

Yoshi er halvt Japansk, halvt Koreansk, men oppvokst i Japan. Han snakker både flytende koreansk og Japansk, men man hører at Japansken hans ikke er helt som andre Japaneres.

Så det Yoshi kunne fortelle meg om å være halvt Japansk og koreansk, var at moren hans, som er koreansk, er veldig streng. Koreanere er visst kjempe opptatt av utdannelse, mer enn japanere. Og her er et ikke snakk om at det er lov å lage seg noen familie før utdanningen er ferdig. Moren vil tross alt ikke at han skal flytte ut hjemmefra fordi hun ikke vil bli bestemor, og studiene kommer først.

Sammenlignet med andre Japanere, har Yoshi det mye strengere hjemme. Han er også en av de få Japanerne som fremdeles har innetid og får husarrest og sånn. Akkurat nå har han husarrest til desember fordi han fikk for dårlige resultater på den siste engelsk prøven sin.

Ellers har han blitt akseptert i det japanske samfunnet, bortsett fra et tilfelle der en japaner ba han om å dra hjem til dit han kom fra. Den Japanere fikk bank.

Yukimi er halvt japansk, halvt Filipinsk, og oppvokst i Japan. Moren hennes er fra Filipinene. Hun sa at det hadde vært litt vanskelig med språkforskjellene innenfor hjemmet og utenfor.

Men de aller største forskjellene var det faktum at Japanere ikke liker nærkontakt og kjæreste.
I Filipinene er det visst vanlig med både klemming og nærkontakt på norsk nivå, så at Japanere ikke gjorde dette var både forvirrende og frustrerende for hennes del.

Så var det den kjæreste tingen da. Egentlig så får hun ikke lov å ha kjæreste, med mindre hun skal gifte seg med denne karen da, så snart som mulig. Så det er jo annerledes fra det japanske samfunnet, der det er helt vanlig å ha kjæreste.

Yoshiko kunne fortelle meg at Koreanske mødre (hennes mor er Koreansk) var strengere enn de japanske. Og som Yoshi sa, mangle regler å forholde seg til.

Jeg trodde de japanske mødrene var de strengeste, jeg.

Ray (bildet tilhører Ray)

Ray er halvt japansk, halvt amerikansk. Etter hans erfaring var det ikke så veldig mye forskjell fra han og vennene hans. Ingen spesielle regler, eller unntak. Så han er nok mer japansk enn han er amerikansk, selv om han har bodd noen år av livet sitt i Usa. Men det var fordi faren hans ville at han skulle få oppleve det. Faren liker visst ikke Japan i det hele tatt.

Frode (Foto: Miina)

Frode er halvt Norsk, halvt Japansk og har vokst opp i Norge. Han mener selv at han er mer norsk enn han er japansk bortsett fra et lite innblikk i det japanske samfunnet og når det kom til maten de spiste hjemme. Moren til Frode var Japansk.

Frode hadde altså ingen spesielle regler hjemme, bortsett fra at hver lørdag i 9 år, måtte han gå på japansk skole for å lære språket og sånn.

 

Tim er halvt Japansk, halvt Tysk, som noen av dere kanskje har fått med dere. Han vokste opp med familien sin i Tyskland, og moren er lite sjokkerende nok, den som er japaneren.
Moren til Tim prøve å lære han og lillebroren hans Japansk da de var små, men grunnet at de aldri ble hundre prosent akseptert i det tyske samfunnet blandt vennene nektet de å prate Japansk og holdt seg til bare Tysk.

Moren til Tim tvang også han og broren til å spille piano hver dag, i minst 30 minutter. Noe som har gjort begge guttene til fantastiske pianospillere.

Moren til Tim er veldig opptatt av utdanning, så Tim har strukket seg langt og fort opp karrieremessig. Noe som også går hardt utover livet hans hjemme. Og jeg overdriver ikke når jeg sier at denne mannen jobber i ca 12-13 timer om dagen, og når han er ferdig med det, kommer han hjem og jobber med master oppgaven sin til han legger seg. Jeg tror blanding av Tysker og Japaner er den beste blandingen du kan få- Når det kommer til karriere iallefall.

 

Okeij, så hva er konklusjonen i alt dette?
Det er kanskje ikke så spesielt å være halvt Japansk. Selv om jeg har innbilt meg det i evigheter. Jeg er litt usikker på hvilke mystiske og fantastiske svar jeg forventet meg, men interessant er det likevel! Det er morsomt å undersøke om de som er halvt japanske i Japan, og utenfor, har andre regler enn alle disse japanske reglene som er fra før.

En ting jeg merker er at enten om moren ikke er japansk, så er hun asiater. Det er ikke enkelt å finne en en japansk mann med en vestlig kvinne iallefall. Og her i Asia er det visst damene som bestemmer reglene og hvordan barna skal bli oppdratt, ettersom det er deres oppgave og mannen skal fokusere på jobben sin. Så da er hjelper det ikke mye om far er fra Amerika, for mor er den som har noe å skulle si, og ikke far.

Jeg er der i mot veldig nysgjerrig på hvordan mitt barn ville hatt det, om jeg fikk barn med en japaner og bodde i Japan. For jeg antar at jeg ville nok oppdratt barnet mitt på den norske måten. Som antagelig kunne blitt litt av en kultur kræsj her i Japan. Jeg mener; Jeg har sterke meninger, bryr meg ikke alltid om regler, nærkontakt, mener barna skal være selvstendige og klare seg selv og jeg er brautende og ikke generelt veldig søt japaner.
Stakkars barnet mitt, ville jo ikke passet inn her det.

 

About wictorianart

Freelance artist and photographer based in Oslo, Norway. Mainly doing character design, concept art, illustration and wedding photography.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Livet som halvt Japansk

 1. Denne likte jeg veldig godt Wic =)
  Syns du skal begynne å skrive for en avis også, litt Wic´s Japan!

 2. Hei. Jeg har lest alle de siste innleggene dine, og slik som jeg kan se det, så går du på skole i Japan. Med andre ord utvekslingsstudent..
  Kunne du fortalt meg om hvordan prosedyren var for deg ? Jeg har kjempelyst å være utvekslingsstudent i Japan til neste år, men alle steder jeg har sett må man ha vært på 60 timers intensiv-kurs i japansk.. Hva slags type skole går du ? Hadde blitt kjempeglad om du kunne svare i et innlegg, og virkelig utdype det :D

 3. Emily/Granny says:

  sv: Woo, tusen takk!
  I like måde! Men du er helt sicko på tegning, I like! Stå på du også :)

 4. Ane says:

  Hei! Det var spennende å lese dette innlegget Wic ^^ hehe.

 5. Pia says:

  han Tim e kjekk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s