Svar på spørsmål

Skummelt å dra til Japan første gang?

– Jeg dro til Japan aller første gang for 3 år siden i mai. Jeg husker at jeg hadde kjempe kultursjokk da jeg først kom til Japan, og den første dagen gikk jeg konstant rundt og lurte på hvorfor jeg ville dra til dette landet, som for meg akkurat der og da var forfærdelig. Men det har nok med å gjøre at jeg ikke har reist utenfor Norge siden jeg var knøttlita, og det husker jeg jo ikke engang. Men etter dag 2 var alt super kult i Japan.

Lenge gikk du på språklinja før du dro til Japan?

– Jeg gikk et år på språklinja før jeg dro til Japan. Det er obligatorisk å dra til Japan etter 2 semester, hvis du vil fortsette med Japansken.

Hvorfor er du så syyyykt flink til å tenge : )

-Fordi da min mor fant seg en kjæreste i Nordnorge da jeg var 11, måtte jeg også drasses med opp dit. Og vi flyttet fra byen, til landet, og da hadde jeg ikke noe bedre å gjøre enn å sitte hjemme å tegne. I og med at det tok 30 minutter å gå til den nærmeste venninna mi.

I video bloggene dine snakker du “oslosk” som jeg kaller det. er du egentlig fra oslo eller nord norge?

-Jeg er egentlig fra Nord Norge, faktisk. Men flyttet til Oslo da jeg var 7 år gammel og la om dialekten min (uten å tenke over det). Så flyttet jeg tilbake til samelandet da jeg var 11 igjen. Desverre. Jeg likte å bo i Oslo!

også lurte jeg på, sist gang du var i japan, bodde du for deg selv? er det dyrt?

I fjor bodde jeg i en leilighet via det universitetet jeg studerte på (som jeg ikke anbefaler noen å dra til, med mindre det er siste utvei). Det var en veldig fin søt leilighet, som var enkelt møblert. Prisen lå på rundt 4000-4300 kr i månden. Det finnes billigere leiligheter da, men de er nok ikke like fine eller store.

Forresten kan man lære å snakke japansk ved å gå 3 år på uio?

-Ja, jeg snakket ganske godt japansk etter ett år med japansk. Du kan iallefall snakke en del japansk etter 2 år.

Meget banalt spørsmål her, men hvordan er været i Japan for tiden? :) Varme og mye sol eller? :) Kan tolke mye ut fra bilder, men likevel ;). Vært mange jordskjelv i det siste også btw? :)

-Jeg er super fornøyd med været så langt. Jeg kan klage litt over (selv om jeg ikke bør, siden dere har snø og sånn) at det begynner å bli litt kjølig, så jeg må gå med genser istedet for kortermet skjorte. Kjedelig! La det være sommer hele året takk!
Ingen jordskjelv faktisk. Jeg liker området jeg bor i, ass!

…om jeg så noe bra produkt gjennom en japansk nettside eller via bloggen din…kunne du sende det til meg som “gave” ;) :)

…eller er det noen spesielle nye toll regler i japan :)?

Hmm! Du, jeg sitter ofte og lurer på hva som er reglene for tollen i norge. Og jeg prøvde faktisk en gang å sende de en mail å spørre, sånn at jeg slapp å få en i trynet. Fikk jeg noen sinne svar på den mailen? Nei… Så jeg aner ikke. Men si fra om du finner ut!

digge bloggen din wiccy!
korsen e Japan livet?

Japanlivet er supert! Det er så bra og fantastisk at jeg vurderer å aldri rekke det flyet hjem, finne meg en japansk mann som jeg kan tvangsgifte meg med, sånn at jeg kan bli i Japan for alltid! Og når jeg blir lei, stikker jeg av!- Hjem til Norge igjen.

hvorfor begynte du å studere japansk?

– Det er egentlig et godt spørsmål. Det startet vel egentlig fra jeg var ganske ung. Da jeg var 10-11 hadde venninna mi fått et spill, Legend of Zelda Ocarina of time, som jeg ble kjempe hektet på. Og en dag tok jeg en titt i en av guidene til spillet, fant en tegning av Link som en “Shigeru Miyamoto” hadde tegnet og vips fant jeg ut at; Hey! Japanere har laget dette spillet. Wow Japanere er the shit altså.
Så kom pokemon perioden i tillegg, og jeg var vill fan! Og brukte alle sparepengene mine på pokemon kort og figurer. Jeg tok til og med opp hver eneste episode på video hver lørdag og søndag. Og en gang jeg hadde stilt klokken feil, sånn at jeg gikk glipp av en episode, grått jeg lenge.
Så hadde jeg en periode der jeg var forelsket i Jackie Chan og Jet Li og hadde glemt Japan, men så fant jeg ut at den kinesiske mur var for lang til at jeg kunne like Kina. Eeeerrr. Nei ikke egentlig, jeg bare… Ja, JO! Venninna mi sendte meg musikken til Ayumi Hamasaki, som igjen førte meg til den største traktor lesben jeg noen sinne hadde sett; Gackt. Og da han åpnet munnen og sang, og jeg fant ut at det var en mann måtte jeg vise det til alle vennene mine.
Så glemte jeg også Gackt en periode, men på videregående igjen skulle jeg vise folka i klassen hvor rare japanske menn var, og før jeg viste ordet av det var jeg forelska i Gackt. Jeg drømte til og med om Gackt to ganger. Og etter dette, så ble jeg helt super hekta på språket, for jeg ville skjønne alt alle sa og så begynte studiene mine da.
Jeg så Gackt i sommer, BTW (!!!) BARE I TILFELLE INGEN HAR FÅTT DET MED SEG!

Gackt <3

hadde du leilighet i oslo mens du bodde i japan?

-Nei, det hadde jeg ikke. Ville vært alt for dyrt.

Liker du anime/manga, isåfall hvilke?

-Jeg er ikke kjempe interessert i anime egentlig. Men min første anime serie var Naruto. Etter det har jeg sett litt serier her og der. Men nå ser jeg faktisk ikke på noe som helst. Jeg har ikke tid, og jeg klarer ikke holde meg i ro i det hele tatt.
Manga; Jeg leser Blade of the Immortal. Min ultimate favoritt. Er kjempe fascinert av tegnestilen til tegneren. Bortsett fra det pleier jeg å kjøpe all Zelda mangaen til Nintendo og lese den på Japansk. Det er morro! Og elsker tegningene der også <3

Er det dyrt å bo i Japan?

-Både ja og nei. Det er billigere enn i Norge. Eller, mat er billigere og visse ting. Men klær kan til tider være mye dyrere enn i Norge da. Men problemet er at man får lyst å reise så masse og gjøre så mange morsome ting at pengene bare flyr!

Er det betryggende for deg å ha ei venninne som også reiser, ville du klart deg fint alene?

-Det er veldig hyggelig å ha en venninne som også reiser. Men jeg ville uten problem klart meg fint alene. Men det er fordi jeg er en person som faktisk foretrekker å reise alene, og gjør alltid ting alene. Jeg har aldri trengt noen til å være med meg på noe som helst. Reiser man alene får man dobbelt så mange venner, enn om man reiser med noen. Da blir du tvunget til å komme i kontakt med andre mennesker.

Hva synes familien din om valget av studier? Personlig tror jeg ikke at min familie ville ha blitt veldig begeistra for et sånt valg :(

-Det er veldig delte meninger om det. Bestemor er veldig stolt av meg og mener at jeg kommer til å nå langt med dette. Det samme mener min oldemor også. Om jeg kommer langt med dette- det vet jeg ikke. Men jeg får prøve å se!
Min mor, jeg tror hun også er stolt, men jeg er ikke helt sikker. Men jeg tror nok hun gjerne vil ha meg i Norge, og alle er vel redd for at jeg skal finne meg en kjæreste her som jeg blir så seriøst med, at jeg ikke kommer hjem igjen. Men det skjer ikke.
Min far, farmor og farfar lurer bare på hvorfor jeg ikke studerer spansk istedet. Og ellers har de ikke sagt så mye mer enn det. Tror ikke min farmor er særlig begeistret for dette.
Håper bare jeg kommer meg noen vei med dette, jeg da.

Ville du tisset i senga til Mizu hvis ingen visste at det var deg som hadde gjort det?

-Så mange ganger som Mizu har tisset i sengen min, så ville jeg garantert gjort det! I tillegg ville jeg skrevet alle de norske banneordene jeg kan på veggen, for da ville jo alle trodd at det var han som hadde skrevet det, siden han er den eneste som kan snakke ekte nord norsk i huset.

Stemmer det at alle japanerne er forelska i deg? 8D

-JA!
Haha, nei, jeg tror ikke alle er forelska i meg. Men det er en del av de som ikke greier å la meg være i fred! Kan jeg ikke bare få lov å leve et vanlig liv? Jeg mener, til og med de dagene jeg ikke har på sminke, har ordnet håret eller noe så kommer de å plager med og skal ha telefonnr mitt og er helt apekatt som ikke vet hvordan de skal gå frem for å faktisk få nr mitt. Det er ikke kult å si; “Haroo, my name isu Kentaro! Ando Ando Ando I was a thinking to habu your nambaa! Can I?”
Men noen ganger kommer det noen søte, seff. Som greier å sjarmere meg. Men så finner jeg ut at de er koreanere og da skjønner jeg at Japanere skjønner jeg meg ikke på.

 

Fuu! :D Dette var gøy! Håper dere har fått svar på det meste dere ville ha svar på!
Men AMAGAD! For en uke! I morgen er den 3 eksamen min denne uken. Så derfor
er det veldig stille på bloggen min for tiden. Beklager det. Blir bedre snart!

I have picture 4 u ppl!

About wictorianart

Freelance artist and photographer based in Oslo, Norway. Mainly doing character design, concept art, illustration and wedding photography.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Svar på spørsmål

 1. maariesu says:

  Oh, jeg har to spørsmål til jeg, hvis det er lov :)

  Hvis du er fra Nord-Norge og studerte i Oslo også flyttet du til Japan, hvor gjorde du av alle tingene du hadde i Oslo som du ikke kunne ta med til Japan? xD For jeg bor i Kristiansund og hvis jeg kommer inn på UiO så må jeg jo bo i Oslo også i Japan også i Oslo også enda mer i Japan og da .. ja xD

  Hva vil du jobbe med når du er ferdig med skolen? :3

  • wictorianart says:

   Helt i orden!
   Jeg har alle tingene mine på et lager i Oslo. City Self Storage. Jeg betaler ca 600 kr i månden for det lageret :D

   Hva jeg vil jobbe med… Hmm… Det er ikke et enkelt spørsmål. Men om jeg kunne jobbe med språket, ville jeg jo vært veldig glad. Så altså, oversetter er greit, tolk er greit og kanskje i en bedrift for oversetting. Men en ting jeg tror ville vært veldig morsomt er om jeg kunne jobbe for et firma et eller annet sted og være kommunikasjons- og rådgivers-ledd som samarbeider med Japan. Eller der jeg informerer folk om hvordan du skal forhandle med Japanere, ut fra kultur osv.
   Ultimate uoppnålige drømmer; Jobbe som tegner for Nintendo, square enix.
   Eller jobbe som illustratør i Japan. DET skjer jo ikke da, men hadde vært fantastisk!

 2. silverfoxfangs says:

  Takker for svar og bra at været/klimaet er bra :)

  Glad for at du trives i området du bor i ^^

  Angående toll spørsmålet er jeg klar over at det er rimlig komplisert :)

  Etter det jeg har skjønt er at frakt inngår (varierer på størrelsen på pakken osv), MVA (merverdiavgift) der 25 % av kjøpssummen blir plusset på (varens verdi/kostnad 400 kr – 100 kr i MVA)

  Alt under 200 kr er momsfritt/ (ingen mva), mens om det er fra 201 – 1000 kr må man betale mva.

  Moms = mva ^^;

  Mellom 69 eller 149 tar posten.no i gebyr etter det jeg har skjønt for varer over 200 kr.

  http://www.kelkoo.no/co_13333-netthandel-og-toll.html

  Så for å summere:

  t-skjorte/film/japansk gjenstand under 200 kr verdi =

  199 + frakt/posten(dette kan variere men la tipper ca 60-100 kr)

  = 260

  200 frakt/posten + MVA

  = 310 Kr

  Igjen så blir dette en teori fra min side etter noe research…

  Kunne likevel tenke meg å prøve om det går greit for deg :)
  (sender deg kompenserende sum tilbake+litt ekstra selvfølgelig selv om det er “gave” om det er ok ;) :) . (litt nysgjerrig på hvordan tollreglene er for japan i utgangspunktet ;) :) )

 3. Mona says:

  Lykke til med eksamen :)

 4. Heidi says:

  hihi, så gøy! takk for svar :D

 5. Litt :) Jeg går Design & Håndverk 2. året, og jeg viste faktisk ikke at man kunne ha japansk på videregående! Bor i Bodø, så jeg må sikkert helt til oslo for å gå den linjen.. trasig.. Tror jeg satser på å få tatt et slikt intensivkurs i Trondhjem i sommer istedet :(

  Gleder meg til flere innlegg :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s