Art peek

For noen dager siden fikk jeg en forespørsel om å lage et innlegg om hvordan jeg går frem når det kommer til tegning, hva jeg bruker av materialer, ideer og alt som hører til. Så nå kommer dette innlegget.

Inspirasjon og ideer:

For det aller første, for å tegne, må du ha en inspirasjonskilde fra et eller annet sted. Og det er gjerne inspirasjon som skaper ideer og videreføres på arket. Jeg har hatt mange forskjellige inspirasjonskilder fra jeg var liten. Det startet med Disneyfilmer og da jeg var 11 flyttet det seg over til spillet ” The Legend of Zelda, ocarina of time”. Det var vel egentlig dette spillet som har gjort sånn at jeg den dag i dag elsker og forguder fantasysjangeren mer enn noe annet. Hadde det ikke vært for Zelda, så ville jeg ikke vært der jeg er i dag. På den tiden startet jeg og kopiere tegningene som var tegnet til spillet, og det var her drømmen om å jobbe med tv-spill også startet (som forresten er lagt på hyllen i dag da, men det var dette som gjorde at jeg fattet interesse for det japanske språket).

I senere tider har jeg funnet et nettsamfunn som heter Devianart. Her ble jeg kjent med mange forskjellige kunstnere som også tegner innenfor fantasysjangeren. Og det er vel i hovedsak her jeg virkelig har funnet drivkraften. De to jentene jeg virkelig så opp til, i flere år, da jeg var rundt 14/15 er Adele Sessler og Michelle Hoefener.

Michelle Hoefener:

Jeg falt for Michelles måte å tegne anime på, som likevel ikke ligner anime. De klare sterke detaljerte linjene, og de urealistiske men realistiske menneskene. Deviantart siden hennes finner du her!

Adele Sessler:

Jeg vet ikke hva jeg skal si om Adele engang. Hun er så utrolig flink! Jeg blir så glad og ikke minst sjalu hver gang hun legger ut en ny tegning. Siden hennes finner du her.

Nå i dag er disse jentene fremdeles de jeg ser opp til. Men jeg har litt andre favoritter også, som jeg til tider syns er dyktigere enn disse to jeg nettopp viste frem. Alle har sine spesielle egenskaper som jeg setter pris på.

Dianae:

Dianae har en unik stil! Det som er så fantastisk med henne er at hun tegner alle personene så utrolig realitisk, ansiktstrekkene er det jeg tenker på nå. Og vanligvis liker jeg ikke det i det hele tatt, for det ender som regel opp med at tegningen blir helt utrolig kjedelig. Hvorfor? Nei, det mister det noe “Mystiske” over seg. Men Dianae, hun greier det likevel, hun gjør det litt lille ekstra, så blir det helt fantastisk! Her finner du henne.

Charlie Bowater:

Helt fantastisk. Elsker henne. Deviantart siden hennes er her.

Jeg får selvfølgelig ikke ideene mine bare fra disse menneskene. Det kommer fra mye annet også. Musikk er en ting. Jeg kan ofte høre på musikk og drømme meg vekk, og før jeg vet ordet av det får jeg en ide, eller en følelse som jeg har lyst å tegne. Det kan være hvilken som helst musikk, bare det er noe som “vekker deg”.

Filmer er en stor inspirasjonskilde. Og det er vel ikke sjokkerende når jeg sier at Ringenes herre, Harry Potter og Pirates of The Carribean er mine favoritter. Det er så utrolig mye bra å hente ut av disse filmene. Alt fra stemmning, til vissuelle bilder som gjør at det raser ideer inn i hjernen din som higer etter å få utløp.

110

Zelda bøker.

111

God inspirasjon.

112

Natur; Vakker natur gjør meg yr og følelses ladd som bare. Jeg hører ofte at jeg er litt maskulin på det følelsesmessige området (ja menn sier så…), men det som virkelig setter ting og følelser i gang hos meg er en vakker solnedgang, mystisk skog, morgen strålene fra solen og generelt alt som er så vakkert at du ikke vet om du skal gråte le eller dø av gleder. Jeg syns forresten synd i de som ikke kan ” har øyne til å se dette”.

113

114

Alt dette er grunnlaget for ideer! Det er så viktigå ha ideer, men det kan være vanskelig å få tak i dem. Etterhvert som jeg har blitt eldre og uheldigvis har landet inn i voksenverden med masse ansvar og alt som hører med, så har hjernen min store problemer med å komme med gode ideer. Jeg hadde kjempe livlig fantasi helt til jeg ble 16. Det er viktig å jobbe med å beholde “barnehjernen” for den er utrolig hjelpsom når det kommer til ideer, og det å lage noe nytt. En barnehjerne har ingen begrensninger- for alt går på et eller annet vis. Barn har en tendens til å finne en løsning på alt. Uansett hvor mye du prøver å sette en grense for dem, så finner de en løsning. Sånn er det ikke med voksne, sett en begrensning til hjernen dems og de aksepterer den; altså de er realistiske. Men det er ingen som har sagt at man må være realistiske til en hver tid, mener jeg. Det er viktig å finne metoder for å opprettholde fantasien, så du ikke dør ut og blir en gammel kynisk og kjedelig kjerring/gubbe. Da har du tapt!

Hva skal jeg gjøre de gangene jeg virkelig ikke kommer på noe å tegne?

Ja det hender det skjer hos meg. Men jeg har en liste med 100 ord som viser seg å være veldig nyttig. Hvis jeg virkelig ikke kommer med en ide, uanset hvor mye jeg endevender hjernen min, da tar jeg frem denne listen med 100 ord. Du velger ett ord, og ser bare på det ordet, og tegner noe etter det. Jeg skal vise noen eksempler av tegninger som jeg har tegnet fra denne listen.

Innocence:

Heaven:

Love:

Ofte prøver jeg å finne en annen løsning enn vanlig for disse ordene. Noe som ikke alltid er så enkelt, men det er morsomt å prøve.

Materialer

Det er veldig forskjellig hvilke matrialer jeg bruker. Jeg skiller i hovedsak mellom to ting; Å tegne digitalt eller tradisjonelt.

Digitalt:

Du trenger selvfølgelig en datamaskin, tegnebrett, scanner, og adobe photoshop eller et annet program som du kan tegne i på pcn. Mange tror at det er “juks” og “så enkelt” å tegne på pcn. Men det stemmer ikke. Det som egentlig er sant er at det er akkurat som at jeg skulle sitte å male og tegne for hand, bare at jeg har et elektronisk ark med en elektronisk penn istedet, og digitale maletuber, blyanter og redksaper.

Ja, selvfølgelig finnes det masse kjappe løsninger i Photoshop som gjør at du kan gjøre ting mye hurtigere og kopiere litt her og der. For eksempel om du ikke vil tegne en million gresstrå, så kopierer du bare en del av de du har laget og paster det til dit du vil ha det. Dette er noe jeg prøver å avstå fra å gjøre. Jeg syns ikke resultatet blir noe bra. Det er så enkelt for menneskeøyet og se repesjoner, så du lurer egentlig bare deg selv. Men i hovedsak kan du lage egne børster som er egnet til gress- og det tilsvarer det samme som at du har en egen pensel som er spesialisert for å male gress.

Så folkes der ute, å tegne i pcn er like vanskelig og kanskje vanskligere enn å tegne for hand!

Tradisjonell:

Her varerier det alt fra gode tegneark, blyanter fra 2h til 8B, tusjpenner, penseler, oljemaling, akvarellmaling, staffeli +++. Det er så mye og mange muligheter.

Nå mens jeg er i japan har jeg bare med meg blyantene mine og akvarell malingen. Men desverre har jeg ikke funnet noen gode tegneark her- ennå.

Prosessen

Du starer med en idee, og tegner den på skisseark. Gjerne flere skisser for en ide, for å se hvilken vinkel, stemmnig eller utrykk som er best for ideen du har tenkt på. Når du har skissen og er fornøyd, kan du startet med å tegne evntuelt en tegning som også kan være en videre utviklet skisse som til slutt blir et ferdig produkt.

Tegner du mennesker er det lurt å bruke referanser. Noen føler det er juks å ikke tegne fra egen fantasi, men tro meg, dette er noe du bare vil føle og tenke en periode av livet ditt, til du føler at hjernen din ikke lengre gir deg den realistiske delen du vil ha. Jeg var kjempe besatt på å ikke bruke referanser, eller tegne av noe som helst. Det fungerte helt fint til jeg var 17, og ville ha et annet uttrykk i tegningene mine. Og da fungerte det ikke å tegne det jeg trodde var der, for det ble aldri nok for meg. Menneskekroppen er så utrolig komplisert med muklser og benbygning, at du nesten ikke har slangs til å gjette riktig på en positur eller muskelgruppe når du skal tege. Det tar mange mange år og memorisere hvordan muskler og benbyggning fungerer sammen. Bruk referanse!

Når du da har tegnet “skissetegningen” ferdig, så drar du den videre. 1 av 2 muligheter: Tradisjonell eller Digital.

Velger du den digtale veien scanner du inn bildet, slenger det inn i photoshop og starter prosessen med fargelegging/maling der.

Tegnet for hand.

Farget i Photoshop.

Og det fungerer så og si på samme måte tradisjonell vei også. Du må bare bestemme hvilket matriale du skal male i.

Malt for hand med oljemaling.

Min prosess av Sirens:

Underveis.

Når du jobber med en tegning, ser du deg ofte “blind”. Det vil da si at du har stirra så mye på tegningen din at for det om det er store visuelle feil, så finner ikke hjernen din disse feilene lengre. Hjernen din aksepterer at tegningen er sånn som den er og den er helt rett.

Det finnes noen triks du kan gjøre for å unngå at når du ser tilbake på den feridge tegningen din 1 time senere, så ser du alle feilene.

Du kan spørre en venn, spørr noen rundt deg, gjerne noen som tegner selv. Spørr om de ser noen betydelige feil, noe som må rettes på osv. Det er veldig ofte andre ser det du selv ikke ser, og kommer med gode ideer og innspill.

Hvis du ikke vil spørre noen, ta med tegningen din til speilet og se den speilvendt. Tro meg, jeg har fått sjokk mange ganger når jeg har gjort det. Plutselig får du se tegningen for det den egentlig er. Og det er noen ganger ikke så bra som du trodde. Og du ser alle feilene med en gang. Jobber du i photoshop, speilvender du den bare der, det er en egen funksjon. Utrolig nyttig!

Ferdig produkt.

Når du er ferdig, ja da er du gjerne ferdig. Er du ikke fornøyd da, så driter du i det, og starter på en ny tegning og prøver å gjøre den enda bedre!

Min deviantartside.

Håper dette var nyttig eller interesant for de som bryr seg. Og hvis det er noen som har noe interesant å tilføye, kom med det!:)

About wictorianart

Freelance artist and photographer based in Oslo, Norway. Mainly doing character design, concept art, illustration and wedding photography.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to Art peek

 1. Charlotte says:

  Misunner deg så sinnsykt de ferdighetene dine! Husker jeg ble besatt av Zelda selv da jeg var rundt 11. Konge spill!:)

 2. silverfoxfang says:

  Hahaha, et halloween greeting kort =D! Genialt ^_^.
  Kortet er i seg selv søtt, fantasifult og en orginal perle om man liker zelda og fantasy sjangeren (samt halloween selvfølgelig) :)

  Michelle Hoefener, Adele Sessler, Dianae Ozdamar og Charlie Bowater er fantaskiske kunstner til å få frem detaljer og fantasisifulle tegninger. Synes likevel ikke tegnestilen di er langt unna da (du får fram intrikate detaljer og er utrolig fantasifull etter min mening) :)

  Kult at du viste frem Zelda bøkene btw =D
  Ikke sett de bøkene i Norge, (kjenner iallefall ikke igjen coveret eller den ene siden jeg så her).

  Jeg liker inspirasjons kildene dine :). Du legger mye hardt arbeid i tegningene dine kan jeg tydelig se med framgangsmåten du har lagt ut her ^^;.

  Intressant ideen det med å speilvende bildet :)…tror jeg skal prøve det selv neste gang jeg selv prøver å tegne noe til DA :)

  • wictorianart says:

   Åh, jeg er glad du også kjenner til idolene min <3 De er jo så fantastiske!:D Jeg bare venter på hele tiden at de skal legge ut nye bilder. Gleder meg alltid til det!:D

   Jaaa, jeg er kjempe glad for at jeg kan lese de! Vet ikke om de finnes oversatt faktisk :O

   Du bør prøve å speilvende bilder, er interesant!^^

 3. juliestar says:

  Tusen takk for innlegget! Ofte blir man jo fascinert av andre som tegner og deres stil/ferdigheter, så det er interessant å vite litt mer hva som ligger bak. Masse hardt arbeid, det er jo tydelig ;-) Men også inspirasjonen, tankene osv..

  Er forresten veldig enig i det med at det er syns på de som ikke kan “se” sterke ting i omgivelsene rundt seg. Da jeg var yngre kunne jeg ikke det, nå kan jeg bli helt overveldet av en eksplosiv høst eller bare en kjempeklar dag hvor himmelen er krystallblå mot helt perfekt grønt gress. Hehe.

  • wictorianart says:

   Ja, jeg er helt enig! Naturen er bare helt fantastisk! Den kan gi så ufattelig mange følelser på en gang!
   Håper du syns det var interesant og nyttig da, og at innlegget ikke var en skuffelse eller noe! ^^

 4. juliess says:

  Jeg syns det var veldig ålreit å lese :-) Kommer sikkert med noen flere forslag i fremtiden, litt mer spesifikke, hehe… Hvis du syntes det var gøy så må jeg jo bruke det for det det er verdt ^^ Pluss at å lese dette er mye mer interessant enn å gjøre ferdig min egen skoleoppgave atm…sigh…

 5. Cecilie says:

  heiheihei, jeg har nå blitt en av dine faste lesere som titter innom nå og da, jeg bare lurer på om det er greit at jeg lånte bildet ditt av Heaven, jeg har det på bloggen min med link til deviantartsiden din. Jeg syntes nemmelig at det bilde opasset så perfekt til en fortelling jeg skrev, bare titt innom og les. hvis det ikke er greit at jeg lånte bildet, så bare si ifra, så skal jeg slette det ;)

  • wictorianart says:

   Hei hei! Det er helt i orden vet du, så lenger du linker til meg ja, og det gjør du jo:D
   Takk for hyggelig kommentar!!:D Det er så utrolig koselig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s