Miss evil overload?

Nå skal jeg lage et skikkelig koselig innlegg her, om tegning!:D

Mange kommer å spørr meg: ” ååå, kan ikke du tegne en tegning av meg?”. Jo, selvfølgelig kan jeg det- men ikke gratis! Når ble ting i verden gratis egentlig? Jeg skulle veldig gjerne fått alt gratis jeg også, men det får jeg desverre ikke.

Altså, jeg skjønner at mange tror det er null komma niks å tegne en tegning. Men det er det _ikke_! Det er tidskrevende som bare, og det er ikke alltid like morro å bare tegne masse random personer, bare fordi noen har spurt deg om det. En annen ting er at man bruker materiale. Tegner du for hand bruker du eventuelt masse blyanter, viskelær, ark, teip, oljemaling (som er sviiiiin dyrt), lærret (ikke billig det heller) osv. Disse matrialene er alle utrolig dyre, og det går masse av det.

“Ja, men du tegner jo på pcn også? Det koster jo ikke noe”. Åja, gjør det ikke det? Jeg bruker et tegnebrett, også kaldt tablet, som kostet meg 2000 kr da jeg kjøpte det. Og det blir slitasjer på det, og på pennen som følger med. 2000 kr hvert år er ganske mye for en student. Og en vakker dag, går vel pcn din til helvette også. Og da trenger man penger til å kjøpe ny data for å i det hele tatt kunne tegne.

“hvor mye tar du for et portrett bilde?” “Jeg tar ca 600 kr for et sånt bilde jeg har tegnet av voe.” “Åh, det var litt dyrt. Hmm” Dyrt? Syns dere det er dyrt? Jeg bruker ca 5 timer på et sånt bilde. Og deler du 600 kr på 5, hva får du da? Jo, du får 120 kr timen. Og sammenligner du det med en vanlig jobb, så er det seriøst dårlig betalt. Det er ikke noe du kan leve på akkurat. Andre kunstere tar 200-300 kr pr time, og hva blir det gange 5? 1000-1500 kr. Og det er faktisk fremdeles ikke dyrt.

En annen ting er at når jeg tegner så tegner jeg ting fordi jeg har lyst! Og jeg trenger inspirasjon. Når jeg tegner, tegner jeg ofte for min egen del. Men jeg tegner for andre, hvis jeg får noe igjen for det. Og det gjør jeg i penger.

Jeg gjør ikke gratisarbeid. Så vet alle det.

Og nå skal jeg benytte resten av dette innlegget til å reklame for et av idolene mine som tar 1500 kr pr bilde, minst.

Disse tegningene er tegnet av Charlie Bowater. Ufattelig dyktig jente fra The Midlands, UK. Du kan se mer av tegningene hennes her: charlie140588

About wictorianart

Freelance artist and photographer based in Oslo, Norway. Mainly doing character design, concept art, illustration and wedding photography.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

21 Responses to Miss evil overload?

 1. Liv Elin says:

  D har du fan mæ rett tel, å 600 e IKKJE dyrt!

 2. Anne Marte says:

  Åh, det e så vanskelig å bestemme pris på eget arbeid, men når man dele det opp som timeslønn e det litt mer behagelig å kreve en litt større sum en f.eks 600kr for 5 timer. Stå på! You’re worth it! :)
  Ho e så flink, Charlie Bowater!

  • wictorianart says:

   Ja herregud, hun er så sinnsykt flink den Charlie damen. jeg skjønner seriøst ikke hva hun gjør engang!! Det er bare helt wow!

   Vi må fighte for å kunne leve et kunstner liv!:D Tenk på hvor mange som gir opp fordi det ikke går ann å leve på det D:

 3. papergardens says:

  Det er så irriterend med folk som tror at det bare er å åpne en skuff og dra ut noe som er ferdiglagd. Har hørt den jeg også mange ganger, “kan ikke du sy en bukse til meg!?” “kan jeg få en kjole av deg!?” men når man forteller dem at man tar noe i timen og de må betale stoffet selv og at man gjerne bruker mange mange timer på å lage det, vil de ikke. Hva forventer de egnentlig? man er da ikke en levende fildelingsmaskin? oO

 4. silverfoxfang says:

  Sjelden ting er gratis ja :)

  “Good art cost good money” er vel et treffende utrykk ;)

  Mange av dagens datamaskiner (spesielt laptoper) har ikke imponerende levetid før deler eventuelt hele maskinen må byttes ut (den jeg sitter på nå er batteriet i ferd med å dø ut…viser en fin feilmelding på siden http://www.facebook.com/home.php?#/photo.php?pid=4269981&id=557265329 ).

  Uten tvil at du har fulgt i kunstner idolet ditt sitt fotspor ja =D…vakre tegninger dette :)

  Itillegg har man jo frasen om at “tid er penger” ;) (noe som minner meg på at jeg har nok kastet bort mange dyrebare sekunder på å skrive dette ^^; ).

 5. Panserlugg says:

  Hoho, likte dette innlegget. 120 kr timen er basjebetalt for å tegne. Som nyutdannet illustratør kan jeg ta minst 300 kroner i timen, og når jeg blir mer erfaren opp mot 800-1000 kr timen. Og i byrå får man enda mer! :D

  Men jeg jobber litt gratis til å begynne med, men det har kun vært for organisasjoner jeg støtter, som dyrebeskyttelsen. Syntes ikke man skal kreve penger av dem, og det jeg har laget er med på å tjene inn penger slik at de kan tale dyrenes stemme! Det syntes jeg er flott. :D

  • wictorianart says:

   Ja, det er bare så ufattelig irriterende at folk tror ting er gratis. Egentlig er tegning veldig sjelden kost også. Det er faktisk helt utrolig hvor mye man kan ta for en tegning. Jeg tørr aldri å ta så mye som jeg egentlig burde. Alltid vært dårlig på akkurat det der.

 6. Anita says:

  Hehe ja ting skal ikke være gratis når det tar mange tima og hardt arbeid å lage. Men er litt enig med Anne Marte at det av og til er litt ubehagelig å prise tin man har laget selv, men man må jo bare gjøre det etterhvert.
  Og som du sier 120 kr timen er egentlig drittbillig. Røverkjøp faktisk…

  • wictorianart says:

   Ja, det er sykt vanskelig å sette pris på sine egne tegninger D: Jeg er veldig enig. Men man MÅ bare sette en pris, eller få andre til prise tegningene dine.

 7. Tine B. says:

  Hei Wictoria! Jeg skulle ønske jeg hadde dine kunstneriske evner sånn at jeg kunne tegne den tatoveringen som jeg har ønsket meg siden jeg var 15. Har neste gitt opp å finne noen som kan tegne den fordi de som har prøvd ikke har gjort det med sjel og jeg kan jo ikke tegne annet enn strekmenn selv :-P

  Hadde du tegnet den til meg, så skulle du gladelig fått penger for det fordi jeg skjønner faktisk at dine verk er kunst.

  Hilsen Tine som sitter i Tromsø, fortsatt uten tattoo.

 8. Yuuki says:

  Woho nå får vel alle Voe-fansen det inni huet om at det ikke er gratis ^^ Synes det er bra du tar 600 kr for det, eller mer tilogmed. Og hun var utrolig flink! Herregud får så mye inspirasjon…klør etter å tegne x)

 9. Mogens says:

  Tja, jeg tager 800 i timen, så nej det er sgu ikke dyrt :)

  • wictorianart says:

   Oi, tar du 800 kr timen? :O

   • Mogens says:

    fuldstændig =) men altså det er ikke så meget illustration, det synes jeg er svært at få ret meget mere end 4-500 for. Grafisk design og den slags kan man bedre få ordentlige penge for.

    det sku måske også bemærkes at jeg jo skal betale skat af de penge :)

 10. Bent-Are says:

  Hear hear!

  Ikke gi bort kompetansen din. Det har seg sånn at det byttemiddelet som brukes mest i dag går i kroner og øre (mest kroner). Om ikke den som ønsker en tegning laget av deg er villig til å betale sine kroner for det bør de ha noe annet å gi i bytte som er av tegningens like verdi.

  Kunst og håndtverk er vanskelig og fastsette en kronepris på. Kjenner den delen av leksa veldig godt selv, har jo jobbet med det noen år.

  Også er det jo snakk om oppdrag av nødvendighet (student som -virkelig- trenger pengene, derfor settes prisen ned, og man har kanskje ikke like lyst å gjøre det – egentlig) eller en veletablert artist med mange oppdrag (vil de ikke betale for det, så har man alltids andre oppdrag som betaler seg bedre og man har mer lyst til å gjøre). Etter min erfaring er det veldig situasjonsbetont hvilke oppdrag man tar, men med en gang man er noenlunde etablert og sikker i sine ferdigheter bør man vite hvor mye man -skal- ta for et oppdrag for å unngå å bli svarteper. Som det sies: Det må være liv laga!

  Det er ingenting som undergraver et helt yrke så mye som hvis man tillater at det taes innbruddspriser for jobben som er gjort. Man sitter igjen med to valg: Enten så tar man ordentlig betalt for oppdragene sine. Eller! Så kan man bare pakke sakene vekk og henge kroken på døra, eventuelt finne seg en annen jobb.

  Man skal leve! Slik samfunnet er bygget koster det penger, og for å oppnå en økonomisk trygghet må man ha -nok- (mange vil gjerne ha mere, og mere, og mere) til å holde segselv og sine kjære med mat, husrom, varme, helse, andre nødvendigheter og det lille ekstra.

  Det er snakk om levelønn – og så det er sagt så er Norge omtrent dyrest i verden på det meste. Klart det koster å brøfø en kunstner. Bare tenk på hvor mye man trenger for å brøfø segselv! Så helt enkelt og greit bør man betale for en ting man ønsker med like mye som man ville ønsket å få for å lage den selv.

  Et spørsmål om rettferdig fordeling.

  Følger med deg Wictoria. Er fint å se at ting går omtrent helt rett vei der borte i Japan.

  Lykke med dine gjøremål og studier. Ser ut til å være godt anvendt tid :)

  Ta vare
  Bent-Are

 11. Anette says:

  Thumbs up for dette innlegget! Det er bra du sier ifra! Og du sa i fra på en veldig ordentlig måte med veldig gode eksempler! Som timesbetalt etc! jeg maler selv og har akkurat samme problemet, folk tror de får det gratis! Jeg er overhooode ikke like flink som deg, men jeg og sitter jo i mange mange timer med bildene og bruker masse penger på utstyr! Og da er det så irriterendes at folk vil ha bilder men trekker seg når jeg sier det koster noe, eller at alle sier “nå er det snart juuuul *hint hint*” til og med folk jeg vanligvis ikke gir mer enn en liten ting til tror de skal få et bilde som har kosta meg et par hundre kroner i materiale også 5-6-7 timers arbeid.
  Nei..folk tar lett på det!!

  Syns du er utrolig dyktig og er veldig fan av bildene dine!:) Kjempeflink er du! :)

 12. Alina says:

  heia! Helt enig.. jeg tegnet et bilde av Ulrikke Lund (jada, gratis) for å få litt PR, så jeg kunne tjene penger på å tegne. Så fikk jeg en del mail om folk som sendte bilde og ville at jeg skulle tegne. De fleste ville ha det gratis eller at de skulle legge det ut på bloggen sin og linke til bloggen min… og ei ville betale 100 (!!) kroner for et portrett av seg og 3 venninner!! Herregud.. Det blir faktisk å kaste bort tid.

 13. Ane says:

  Hehe.
  Det stemmer det. Er typisk at folk spør etter gratis arbeid når det gjelder tegninger eller fotografier. Det er mange som har spurt mamma, som er ferdigutdannet fotograf, om hun ikke kan gjøre en jobb for dem, så betaler de for filmen. Det er rett og slett frekt. Det er jo utrolig mye arbeid og øvelse og slit som skal til for å lage god kunst, og det skal settes pris på, bokstavelig talt. Folk må nesten begynne å skjønne at det faktisk er en jobb. :)
  Stå på vennen!
  hehehe :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s